Posted inБез категория

„Шалом“ връчва днес наградите „Шофар“

Тази вечер, 21 април 2012 г. (събота)  за девети пореден път ще се проведе официална церемония за връчване на наградите “Шофар”, които  за 2011 г ще бъдат раздадени в 5 категории: „За цялостен принос в развитието на еврейската общност в България”, „За утвърждаване на еврейската култура, наука и ценности”, „За доброволческа дейност”, „За младежка дейност” и „За етническа толерантност”. Във всички категории са номинирани изявени представители на културния и обществен живот.

Всяка година председателят на ОЕБ „Шалом” връчва своя награда на изявени общественици и интелектуалци, за принос в развитието на българското общество, културата и науката и дейност, позитивно представяща страната ни. Тази година председателят на ОЕБ „Шалом” – Максим Бенвенисти награждава Жозеф Коен, председател на читалище „Емил Шекерджииски”.

Наградата “ЗЛАТЕН ШОФАР” за партньорство и сътрудничество на Организационния комитет  тази година ще бъде връчена на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет. Наградата ще получи председателя на Съвета  – вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В програмата на събитието участват: Александра Сърчаджиева, Мариус Донкин, Етиен Леви, Шкумбата, Милица Божинова и Асен Масларски, Джина Иванова и др.

 

Шофарът е най-стария музикален инструмент – обикновено е изработен от рог на овен. С него на Рош а Шана (Еврейската Нова година) се тръби, за да накара всеки човек да премисли делата си и да поиска прошка за грешките си. Тръбенето на шофара напомня и за даването на Десетте Божи заповеди. Според древните мъдреци посланието на шофара е: „Събудете се от сън и помислете за делата си. Спомнете си за Създателят и се върнете към него, в покаяние. Не бъдете от онези, които губят реалността в преследване на сенките и прахосват годините си в търсене на празното, което не може да ги ползува или избави. Погледнете добре в душите си и обърнете внимание на постъпките си. Изоставете лошите си мисли и пътища, върнете се към Господ и той ще има милост към вас”.

www.shalompr.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *