Posted inБез категория

Моногамията: Великата лъжа

„Около 75% от швейцарците имат постоянен партньор.  Повечето биха искали да имат всичко в тези отношения: Емоционална привързаност, стабилност и сексуално удовлетворение. Както казва семейният терапевт Клаус Хеер, моногамна е любовта, а човекът – не. В анкети 36% от жените и 44% мъже показват, че  са имали секс извън постоянна връзка, „- казва швейцарския журналист Мишел Binswanger, в материал за Die Zeit. „Някои експерти казват, че изневеряват 90% от мъжете и 75% от жените . Изневярата е една от основните причини за разпада на браковете в западните индустриализирани страни,“ – продължава тя.

„Въпреки това, решаващият въпрос не е защо ние не може да останем верни, а защо идеалът на нашите отношения е основан на лъжа. Лъжата, че ще бъдем завинаги верни един на друг“, – пише тя.

„В любовта приемаме себе си за благородните главни  герои на „Ромео и Жулиета“. Но по отношение на човешката сексуалност, истината отговаря   повече  на „Планетата на маймуните“. Независимо от това, че романтиката е определяща в любовта,  нашият биологичен  вид е обсебен от секса. По света всеки ден милиарди се  инвестират в секс индустрията,  порнографията и проституцията, портали за запознанства с партньор за цял живот и за една нощ, фармацевтични компании и семейни терапевти печелят за облекчаване на симптомите на нашата болест, но  не стигат до нейните причини. Съвременният пиармениджър, поръчващ  вегетариански обяд преди да иде на педикюр, е много по-близо до своите космати предци, отколкото всеки  би си помислил. Именно  поради тази причина  нашите културно обусловени модели толкова редовно  ни довеждат до срив „- казва тя.

„Много пъти съм виждала  как отношенията се разбиват, тъй като партньорите  несправедливо  очакват от другия вярност.  И аз се питам: може би браковете се разпадат не заради изневярата, а поради нереалистични очаквания, че сексът ще е  само в брака? “ –  пише авторът. „Защо ние   чувстваме за по-нормално да скочим от една кратка моногамна връзка към друга, отколкото да се съсредоточим върху извънбрачен секс? Защо схемата, известна като „серийна моногамия“ изглежда по-подходяща,  от  сбогуване с догмата на моногамията?“

„Дарвин определя  стандартния модел на човешката сексуалност, която е разработена в хода на еволюцията  така: мъжът е генетично предразположен  да разпръсне своите многобройни семена колкото е възможно по-надалеч, докато жената внимателно пази своите скъпоценни органи за възпроизвеждане, и най-накрая допуска до себе си самецът, който и  изглежда подходящ  да възпитават децата. Мъжът трябва да се откаже от изневярата за да не губи енергия за чужди деца, и жената иска да и се гарантира, че мъжът не споделя  ресурсите си с други жени „- пише Binswanger. Въпреки това  еволюционните психолози  Кристофър Райън и Casilda Jet в книгата „Секс на разсъмване“ казват, че съответните схеми показват културна адаптация към социалния контекст на патриархалните общества.

В доказателство се привежда и фактът, че предците на съвременните хора са се  съвокуплявали с други хуманоиди. Това дори е отразено и в нашия геном, който съдържа до 4 процента неандерталска ДНК.  “ От това следва, че  тези взаимоотношения са довели до появата на децата, които са се възпитавали и приемали в праисторическите общности. Ако нашата генетична програма наистина е работила, както е описано по-горе,  мелезите  хуманоиди не биха имали шанс за оцеляване,“ – казва авторът.

Ситуацията обаче се е променила с появата на населените места. „Появяват се понятия като собственост, богатство и наследство. За да се гарантира, че от плодовете от усърдната им работа ще се възползват само техните биологични деца, на мъже се налагало да се убедят, че съпругите им нямат сексуален контакт с някой друг“, пише авторът.

„С християнството се появява и твърдият морален корсет, напълно сковаващ женската сексуалност.“

„Факт е, че жените са винаги по- внимателни при  избора на партньори в сравнение с мъжете, защото за тях  винаги има риск  от забременяване, но това не казва нищо за тяхната сексуалност. А  изобретяването на хапчетата против бременностт и  еманципацията,  предизвикаха революция в сексуалното поведение на жените.“   пише авторът. Според   сексолога Клемент Улрих  различията в сексуалното поведение между половете практически са сведени до нула.

„Нашето желание за дългосрочно и тясно партньорство, в крайна сметка е желанието да се създаде  семейна и домашна среда. Нормално човешкото желание. Може да бъде полезно да се признае, че сексуалността, също до известна степен е  родна среда   за нас, и че имаме право да живеем и според нея „, заключава авторът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *