Posted inБез категория

Прокурорът на Ню Йорк заведе дела срещу три банкови гиганта

Главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман , подаде  в съда в Бруклин иск срещу  банковите гиганти  America Corp., JP Morgan Chase и Wells Fargo по обвинения в некоректно използването на електронната система за регистрация на притежателите на ипотечни кредити (Mortgage Electronic Registration Systems, МERS),  предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на главния прокурор.Сред подсъдимите по делото е и   компанията  системен оператор Merscorp.Inc. Според Шнайдерман, банките са създали тази система, управляванa от частна фирма, за да се скриe от държавата информация за сделки по заеми за недвижими имоти, промяна на статута на притежателите на ипотечни кредити, както и за укриване на данъци.

„Веднага щом възможностите на  собствениците на заеми да погасяват вноските се влошавали, банките стартирали процедура за отнемане на имуществото им, чрез представяне на фалшиви съдебни решения, пренебрегвайки законовите изисквания за такива  процедури,“ – каза прокурорът.

Системата MERS  е създадена през 1995 година. Тя съдържа данни за 70 млн. ипотечни притежатели, от които 30 милиона  плащат чрез нея в момента. Системата, според Шнайдерман, се обслужва от около 20000 души.

Коментари от банките или от Merscorp.Inc агенцията  не е успяла да получи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *