Posted inБез категория

Огромен ръст на броя на бездомните в Гърция

Обхванатата от дългове страна е заплашена от ужасен  страничен ефект от икономическата криза –  нараства  броя на онези  хора, които живеят на улицата. До неотдавна понятието бездомник бе непознато за Гърция. То беше нещо, което гърците обсъждат след посещение в други европейски градове, където картините с хора, спящи по улиците, са ги карали да  изпадат в шок.

Но с началото на икономическата криза през 2009 г., атиняните вече започват да свикват с факта, че техните сънародници вече живеят по градските тротоари.

В центъра на града е   невъзможно да се влезете в метростанция, бар, ресторант или кино, без да се препънете в някой бездомен човек. Хората, които спят до вратите, на пътеките и решетките в метрото,  вече са станали един от най-видимите символи на лошата  икономическа ситуация в Гърция. Според неправителствени организации, от  2009 г. бездомниците в Гърция са се увеличили с 25%. И повече от половината от 20 000 бездомници, живеят по улиците на Атина.

В Гърция не съществува законодателна рамка за създаването на публични фондове за подпомагане на хората, които са загубили домовете си – знак за това колко далеч страната е била от  проблема с бездомността. Европейският съюз и Международният  валутен фонд,  които предоставят заеми за предотвратяване на банкрута на Гърция, настояват страната да намали публичните разходи и да намали бюджетния дефицит, който миналата година бе  почти 10% от БВП. Сега благотворителните организации и  Гръцката православна църква нямат достатъчно пари, за да помогнат на нарастващия брой бездомни хора. В отговор, правителството планира през февруари да внесе законопроект в Парламента, който ще му позволи да предостави финансова помощ на тези организации.

Въпреки че броят на хората, живеещи на улицата, е видимият израз на кризата в Гърция, има  друг по-малко очевиден проблем. Като се има предвид, че равнището на безработица е близо до 20%, заплатите се режат, а данъците – особено по отношение на имотите – се вдигат, има опасност много гърци да загубят домовете си.

Проучване на Hellenic Property Federation (POMIDA), показва, че 48,2% от собствениците на имоти, най-вероятно, тази година няма да бъдат в състояние да плащат ипотеките си. А общественото мнение, чиито резултати POMIDA публикува  миналия уикенд, показва, че 50,8% от собствениците на имоти смятат, че те няма да  могат да платят данък сгради.

По : Greece’s Homelessness Spike

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *