Posted inБез категория

НАТО ще има скоро база в Русия

Преговори  за създаването на логистични бази на НАТО в Централна Русия са започнали  преди година и половина. Русия е готова да подпише споразумение за създаването в Уляновск на транзитна точка за товари на НАТО   от Афганистан към Европа. За това на 3 февруари пише „Комерсант“, цитиран от ИЗВЕСТИЯ, като се  позовава  на няколко източника. Един от тях е съобщил, че руският премиер Владимир Путин ще утвърди съответните разпореждания в близко бъдеще.

Според събеседника на изданието в дипломатическите кръгове, става дума за  така наречения мултимодален обратен транзит. Пред НАТО стои задачата да изведе контингента си от Афганистан  и най-ефективният вариант е да се използват  „различните видове транспорт в рамките на един и същ маршрут.“

Преговорите за създаването на логистични бази на  НАТО в Централна Русия са започнли  преди година и половина години. Според неназован чиновник от външно министерство, тогава  американската  страна е предложила да избере град, където „товарите ще бъдат доставяни от Афганистан по въздуха, а след това с влак ще стигат до Рига и Талин.“ След обсъждането на няколко варианта страните са се спрели на Уляновск, защото неговото летище е най-подходящо за такива цели по отношение на местоположението на железопътните линии.

Очаква се, че икономически  ползи от създаването на транзитен пункт в Уляновск ще имат руските държавни  железници и въздушният превозвач „Волга-Днепър“. И двете компании вече са ангажирани в превоза на стоки на НАТО от Афганистан към Европа, и ако проектът се реализира, товарните превози ще се увеличат  значително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *