Posted inБез категория

Комисията за МВР гафовете – бутафория и фарс

Излъчване на комисия от ГЕРБ, за да контролира изпълнителната власт на ГЕРБ, е много нелепо нещо. Това коментира лидерът на ДСБ Иван Костов по повод създаването на анкетната комисия, която ще разследва МВР гафовете.

Припомняме, след многочасови дебати вчера стана ясно, че тя ще бъде само от 7 души – 6 от управляващата партия и един независим. Причината е, че опозицията отказа да участва в нея, тъй като квотният принцип, предложен от ГЕРБ за съставянето й, я обезсмислял.

По думите на тъмносиния лидер в този си състав комисията цели да прикрие една бутафория и представлява пълен фарс. Не може да има комисия, която по конституция да се създава за контрол и разследване и да се отрича тази й функция, подчерта Костов.

Съпредседателят на Синята коалиция се закани, че няма да остави така нещата и ще си свърши работата. Като част от това си предупреждение той зададе и редица въпроси, свързани с убийството на Мирослава Николова от Перник и работата на полицаите по случая, като подчерта, че ще изиска категорични отговори от председателя на анкетната комисия.

Тъмносиният лидер се интересува защо задържаният за убийството Стойчо Стоев-Чочо е разполагал с цял арсенал оръжие, при положение, че бил осъждан; кой е съдействал наложената му присъда да бъде заличена; защо след като е бил арестуван оръжието му не е било иззето. Костов съобщи още, че има очевидци на отвеждането на Стоев в дома му, които твърдят, че той е бил без белезници.

Костов припомни лансираната теза, че в тежкото престъпление може да има замесени полицаи. Съмнение за това предизвикват редица други въпроси, които по думите на бившия премиер висят със страшна сила.

Лидерът на ДСБ недоумява защо човек бива убит час и половина след отвличането му, като същевременно похитителите продължават да искат откуп. Колко души са убити час и половина след отвличането, попита Костов, след което отговори сам – нито един. Всички тези неясноти навеждат съпредседателя на сините на идеята, че всичко около разкриването на убийството изглежда като съшито с бели конци.

Иван Костов за пореден път изказа своето разочарование от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Аз за разлика от моите по-критични колеги, явно съм по-лековерен, дадох подкрепата си, но останах дълбоко разочарован, коментира той, припомняйки голямото съдействие, което е оказал на вицепремиера в периода, в който е бил председател на комисията за контрол на ДАНС.

Лидерът на ДСБ отхвърли категорично и определи за нагла клевета твърдението на Цветанов, че един от основните свидетели по делото „Октопод“ го е сезирал с жалба, но той не предприел действия по нея.

Иван Костов обаче обяви, че знае друго нещо по делото, а именно, че вече трети свидетел твърди, че има връзка между Алексей Петров и президента Георги Първанов. По думите му „някой по-високо от председателя Петко Сертов е назначил г-н Петров в ДАНС и протекцията над него е дошла отгоре.“

http://news.ibox.bg/news/id_1355279613

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *