Posted inБез категория

Великобритания я очаква разпад?

Във вторник правителството на Дейвид Камерън заяви готовността си за временно отстраняване на законовите ограничения, които пречат на Шотландия да проведе референдум по въпроса за отделяне от Обединеното кралство, чиито резултати ще имат юридическа сила, съобщава Асошиейтед прес в публикация на страниците на The Washington Post.

Ръководителят на полуавтономното правителство  на Шотландия Алекс Салмънд е дългогодишен поддръжник на отделянето. Той цели разширяване на контрола върху  находищата с нефт и газ в  Северно море, а оглавяваната от него шотландсканационална партия се надява чрез получаване на автономия в данъчната и бюджетна сфера да „повтори икономическия успех“ на съседна    Норвегия.

Камерън, отбелязвайки плановете на Салмънд за отлагане на гласуването   до есента на 2014 г., призова ръководството на шотландците по-бързо да определи   намеренията си, мотивирайки се с безпокойствата на инвеститорите. Въпреки това, той счита, че е възможно или пълно отделяне, или запазване на статуквото,   изключвайки трети вариант, в който Шотландия ще получи по-голяма автономия до пълна независимост по всички въпроси, с изключение на външната и отбранителна политика.

Салмънд отговори с думите, че “ лондонският  премиер-консерватор не може да ни принуди към паническо бягство и няма как да направи това.“ Политикът подозира ръководителя на централното правителство  в опит   чрез форсиране на събитията да изглади разцеплението в Обединеното кралство. Салмънд вярва, че е възможен  и прословутия трети вариант, но  е  за окончателното разделяне. Партията на Салмънд  ако успее, възнамерява да съхрани статута  на кралица Елизабет II като ръководител на държавата и да запази британския паунд като национална  валута, се казва в статията.

„Времето за гласуването може да се окаже от решаващо значение“ – посочва Асошиейтед прес. Проучванията на общественото мнение показват, че сепаратистките настроения в Шотландия растат. Очаква се през 2014 г. те да достигнат своя връх:  през тази година ще се отбележи 700-ната годишнина от битката при Bennokberne, в която шотландците спечелват важна победа над британците, а в Глазгоу  ще се проведат Игрите на съюза. Не само  Камерън, а и лидерът на опозиционната лейбъристка партия Ед Милибанд, са защитници на запазването на целостта на Великобритания, добавя агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *