Posted inБез категория

Костов и Станишев защитиха исканията на малките бензиностанции

Представителите на левицата в парламента ще настояват за изслушване на министър Симеон Дянков, на ръководството на НАП за нивомерите в малките бензиностанции. Това съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев след среща с членове на управителния съвет на Националното сдружение на малки и средни бензиностанции и газстанции в България.

Пред БНР и лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че това е опит да бъдат „изметени“ малките бензиностанции в полза на монополния интерес на големите вериги. Лидерът на дясната партия също обяви намерение ДСБ да отправи питане към министър Дянков, както и да предложи законови промени.

Изискването да се монтират измервателни уреди на всички бензиностанции трябва да бъде изпълнено до 31 март тази година. Собствениците на малки бензиностанции обаче на няколко пъти обвиниха управляващите, че се опитват да ги затворят. Според тях цените за инсталиране на нивомерите са непосилни – между 15 000 и 18 000 лв. Очакват се масови фалити, без работа ще останат около 10 000 души, предупреждават още те. Според вицепремиера Дянков обаче монтирането на измервателните уреди няма да струва повече от 3-4 хиляди лева. И Дянков, и премиерът Бойко Борисов обявиха, че няма да отстъпят от въведеното изискване.

След срещата между представители на БСП и на малките бензиностанции Сергей Станишев заяви, че въведеното задължение няма да донесе значителни приходи за държавата, но създава сериозен проблем за малките бензиностанции, както и на хората в малките населени места, чийто достъп до зареждане на гориво също ще бъде силно затруднен.

Според Станишев далеч по-ефективно би било да се засили контролът върху производителите и вносителите на горива.

Депутатите от левицата планират да подготвят и парламентарен въпрос по темата към финансовия министър, „ако има нагласа сред другите политически сили в парламента, ще се предложат и законодателни промени за отлагане на сроковете“.

Ако управляващите не прекратят тази политика, обричат на унищожение хиляди и хиляди дребни фирми, каза и Иван Костов пред БНР. Той също е разговарял със собственици на малки бензиностанции. „Те казват, че са 15 хиляди души, че притежават значителна част от пазара на горивата, особено в крайните райони, където зареждат трактори, земеделски машини и прочее. Можете да си представите какъв оборот минава през тях и те са на мнение, че ги унищожават целенасочено в полза на веригите, на големите бензиностанции“.

Попитан дали пък малките бензиностанции не работят в сивия сектор и не са ли правилни опитите на правителството да ги извади на светло, Костов отговори: „Нека ги извадят на светло. За това няма проблем. Те са готови хората да излязат на светло, но с тях никой не разговаря. Прави се опит да бъдат изметени“.

„Това е политика, която самите хора разчитат като изцяло еднозначно подчинена на монополния интерес на големите вериги, това е политика срещу интересите на България“, обяви лидерът на ДСБ.

Костов заяви, че правителството е отстъпило в случая с „Лукойл“. След като лицензът на рафинерията беше отнет, съдът разреши тя да работи и без лиценз, докато не приключи делото по случая.

„Ето, направиха недопустима отстъпка на „Лукойл“ за монтирането на измервателните апарати. Повече от половин година им даде правителството. А сега натиснали тези с малките бензиностанции“, упрекна той ГЕРБ.

По думите му има „много прости решения“ за контрола на бензиностанциите, които ДСБ ще предложи в Народното събрание.

„Ще направим питане към министъра, ще му поставим въпросите и ще му кажем какво точно елегантно може да бъде решението така, че, от една страна, да не се отстъпва от това да се измерва и да се контролира горивото, от друга страна, да бъде абсолютно поносимо за тези хора“, обеща Костов.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *