Posted inБез категория

Има ли вече криза около Ормузкия проток

Иран призна, че  обогатява  уран във военна база във Фордо. Признанието бе направено в разгара на поредното  изостряне на отношенията със Запада: след обявяване на поредното  американско  ембарго,  Техеран заплаши да блокира транзита през Ормузкия пролив на въглеводороди, което може да доведе до нова енергийна криза в Европа.

Блокирането от ирнаските власти на   Ормузкия проток, чрез който преминава една трета от световния износ на петрол от монархиите от Персийския залив, ще е „пределна линия“ за Вашингтон, заяви в телевизионно   интервю в неделя за CBS News шефът на Пентагона Леон Панета: САЩ „няма да се примирява“ със  заплаха от енергийна блокада,   обеща  той.

Европейският съюз, който консумира 18% от иранския износ на петрол, може да обяви въвеждането на санкции на 30 януари.

Тогава Брюксел ще бъде домакин на срещата на външните министри на съюза, но като   изясняват агенциите, все още не се говори за незабавно влизане в сила на санкциите. Берлин, Лондон и Париж са готови да отложат въвеждането им в продължение на три месеца, а по-зависимите от ирански петрол страни (например, Гърция набавя 25% от петрола си от Иран) искат отлагане на ембаргото с не е по-малко от една година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *