Posted inБез категория

Национален парк Джошуа Три, САЩ – фото

Национален парк Джошуа Три ( Joshua Tree National Park) е един от националните паркове на САЩ, намиращ се в югоизточна Калифорния. Името на парка произхожда от дървото Джошуа, вид юка (Yucca brevifolia), което се среща по тези места. Паркът се намира в пустинна зона и една голяма част от него е дива територия. Обявен е за национален парк през 1994 година, като преди това е бил национален монумент от 1936 година. Средните максимални температури са 29?C а минималните 10?C.Паркът се намира на границата на Сан Бернардино и Ривърсайд и включва части от две пустини. Източната част е в Колорадската пустиня където изобилстват кактуси и различни видове храсти. Останалата част на парка се намира в малко по-студената и по-влажна пустиня Мохаве. Тук расте и Джошуа три, което дава името на парка. Тази западна част на парка предлага едни от най-интересните геоложки формации от голи скали, които са любимо място за катерене на ентусиастите.

Паркът е обявен за национален на 31 октомври 1994 година като преди това е бил национален монумент, провъзгласен за такъв от президента на САЩ Франклин Рузвелт през 1936. През 1976 Конгресът на САЩ обявява 1700 км2 за дива територия. През 1994 тази територия е увеличена с близо 530 км2.

В началото, преди около 5000 години по тези земи са живели индиански племена, за чието съществуване свидетелстват различни керамични предмети. През XIX-ти век идват различни изследователи, между които градинари, животновъди и миньори. Последните прокарват  тунели, за да търсят злато. През 1920-те започват да се строят и много нови пътища. Името на парка дават мормони, които пресичат пустинята Мохаве през XIX-ти век.

[nggallery id=279]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *