Posted inБез категория

Сестрите във Видин на протест срещу мизерните си заплати

Медицинските сестри от видинската болница „Света Петка” се вдигат на бунт срещу мизерните си заплати и от   стачния комитет обявиха на пресконференция, че в 10 часа на  7 април започва техният протестен митинг, който след това може да прерасне в поредица от стачни действия.

Председателят на синдикалната организация към Федерацията на здравните работници Павлина Павлова обяви, че месечните заплати на работещите във видинската болница медицински сестри не надхвърля 220 лева, а в същото време минималният осигурителен праг на социалните им осигуровки е 780 лева.

„Протестът на медицинските сестри се подкрепя и от повечето лекари в болничното заедение”, заявиха пред журналисти завеждащата кардиологичното отделение д-р Каменова и началничката на гастроентерологичното отделение д-р Бежанова. От своя страна те информираха за мизерното заплащане и на лекарите в болницата, чиито месечни заплати варират от 350 до 400 лева при минимален осигурителен прак от 1112 лева.

На пресконференцията бе съобщено, че от години във видинската болница няма нито новопостъпила медицинска сестра, нито млад лекар, а в същото време много от медицинските сестри и лекарите са на път да напуснат Видин. Лекарите и медицинските сестри твърдят, че всичко това води до влошаване качеството на предлаганите в болницата здравни услуги, в резултат на което намалява броят на пациентите и закриване на цели болнични отделения.

В същото време ръководството на болницата непрекъснато отказва да седне на масата на преговорите с лекарското съсловие и медицинските сестри, което е предизвикало острото недоволство. „Повече от месец ние не можем да седнем с изпълнителния директор на болницата и да започнем преговори за сключване на колективен трудов договор, за да се постигнат по-справедливи работни заплати и единствената ни възможност остава да започнем протести.

Надяваме се на 7 април да получим не само подкрепата на видинските лекари, но и да бъдем подкрепени от гражданското общество във Видин”, каза Павлина Павлова.

Мотото на насрочения за 7 април митинг е “Хуманната ни професия – с достойно заплащане”. Участниците в него ще приемат протестна декларация, която ще връчат на болничната управа, а ако тя не приеме исканията им, то те са готови да преминат и към ефективни стачни действия.

http://44paralel.com/politiki-3138

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *