Posted inБез категория

Ядреното поражение на Меркел

Управляващата коалиция в Германия претърпя съкрушително поражение на местните избори. За първи път от 58 години, партията на Ангела Меркел – Християндемократически съюз, не може да състави правителство в провинция Баден-Вюртемберг. Коалицията на мнозинството ще правят социалдемократите и зелените. Последните ще оглавят местното правителство.

Местните избори, проведени в неделя в германските провинции Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, потвърдиха катастрофалния спад на популярността на управляващата коалиция на Християн-демократическия съюз / Християн-социален съюз (ХДС-ХСС) и Партията на свободните демократи, начело с канцлера Ангела Меркел.

И в двете провинции ще бъде създадено „червено-зелено“ коалиционно правителство от  Социалдемократическата партия на Германия (СПДГ) и Зелената партия.

„Левицата“ дойде на власт в Баден-Вюртемберг за първи път от 1953 година, а правителството ще се  формира от местния лидер на групата на Зелените Винфрид Кречман – природозащитниците никога в историята не са оглавявали коалиция.

Експлозията в популярността на „зелени“, пряко бе повлияна от  аварията в японските ядрени централи. В деня преди изборите, само в Берлин, повече от 100,000 души (два пъти повече от очакваното) излязоха на митинг срещу използването на ядрената енергия.
В подобни митинги в големите градове в цялата страна взеха участие още 100 000 германци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *