Posted inБез категория

"Фукушима 1"- ядреното гориво е разтопено, радиацията расте

Японски ядрени експерти официално обявиха причината за изтичане на   радиация на втория блок в  електроцентрала „Фукушима-1“: тя е предизвикана от частично разтопяване на горивните елементи.

Властите твърдят, че сривът е с временен характер и в момента положението е нормализирано. Въпреки това, противоречивата  информация, идваща от района на бедствието е повод за загриженост.
Концентрацията на радиоактивни вещества в басейна на втория реактор на  „Фукушима-1“ е до 100 хиляди пъти по-висока от нормалната, съобщава Kiodo.

Според оператора на инсталацията – Tokyo Electric Power Company  – сутринта на 28 март радиацията в резервоара е  над 1000 мс за час.

В същото време продължава да се увеличава концентрацията на радиоактивен йод в морската вода в близост до централата. Японската агенция за   ядрена и индустриална безопасност съобщи, че радиационния фон на разстояние   30 м от пети и шести реактор,  вече надвишава нормата  1,25 хиляди пъти.

Не по-добра е ситуацията в първи и четвърти реактор, най-сериозно засегнати от природното бедствие на 11 март. Концентрацията на радиоактивни вещества в морската вода около тези реактори превишава нормата  2000 пъти.

Особена тревога у  специалистите предизвиква както и преди втори блок, в който през последните няколко  има безпрецедентен ръст в нивото на радиация- радиационният фон е в милиони пъти по-висок от нормалния. Макар и по-късно това замерване да бе определено като грешно, съмненията остават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *