Posted inБез категория

Събитията в Египет и Тунис са неизбежни за Русия

Леонид Ивашов

Събития, подобни на тези, които сега се случват в Египет и Тунис, неизбежно ще възникнат в Русия, трябва само да изчакаме и да видим каква форма те ще вземат в страната, заяви генералът в оставка Леонид Ивашов, президент на Академията за геополитически проблеми.

„Повторение на събитията от Египет и Тунис  в Русия са неизбежна, но те могат да придобият различен характер. Когато властта и хората са противници, радикална промяна е неизбежна“   – казва Леонид Ивашов, който отговаряше за отношенията с НАТО в   Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия.

„Остава да се види дали това ще е под формата на насилствено въстание, или властта ще намери смелост да отиде към радикални реформи. До момента властита не донесе нищо добро за никого, тя прави всичко, за да блокира развитието на партии и обществени движения, представляващи интересите на мнозинството „- казва той.

Ивашов обръща внимание на факта, че руското правителство се опитва да си сътрудничат не само с либералните опозиционни партии,  колкото с националистически движения.

„Руските националисти, които заемат едно разумно, конструктивно отношение, също са арестувани и осъден на затвор. Това е признак на страха на правителството. Тоиска на всяка цена да задуши ационалното  съзнание на руския народ и другите народи в страната „- добавя той.

По отношение на   събитията в Египет и Тунис, то експертът по геополитика смята, че произлизат от недоволството на по-голямата част от населението, най-вече младите хора, от социално-икономическата ситуация в тези страни.

„Важно е също така, че с развитието на арабския национализъм, арабите започват да осъзнават, че те могат да станат значима сила в света. Те искат реформи, за да не изостава Изтока от  Запада. Затова се опитват да променят остарели режими, които искат да запазят положението „, – казва Леонид Ивашов.

Що се отнася до ролята на „ислямския фундаментализъм“ в социалните движения,  руският генерал обърна внимание на „двойната му  природа“.

„От една страна, той е здравословно  отражение на арабския национализъм, но от друга страна, в много случаи тези ислямистки движения, създадени от САЩ, Израел и Европа, са като плашило за да се ограничава  развитието в арабския свят“, – казва, че като цяло.

„В Египет и Тунис, говорим за икономическата, социалната и политическата революция и смяна на ерата в арабския свят“, – заключи генералът в оставка.

Оригинал на публикацията: Acontecimentos semelhantes aos que acontecem no Egito e Tun?sia ser?o inevit?veis na R?ssia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *