Posted inБез категория

Светът не е в състояние да се справи с бъдещи сътресения

Способността на правителствата да отговорят на бъдещи нарушения на икономическото равновесие   след поредицата от удари от кредитната криза е на „критично ниско ниво“, се казва в доклад на Световния икономически форум (СИФ), организатор на срещата на високо равнище на политически и бизнес лидери в Давос. Неговата годишна оценка на степента на риска показва  , че безпрецедентните  дългове, направени от правителствата в мирно време в борбата за възстановяване на икономическия растеж, са поставили  световната икономика в несигурно положение.

Поради тази рязък спад в цените на активите, неплатежоспособността по дълговете на правителствата на независимите държави или валутните колебания,  могат  да имат катастрофални последици, се казва в доклада. Тези предупреждения се съдържат в публикуваната на 13 януари нова оценка на Световната банка, предричаща връщане към нивата на икономическия растеж, който може да се очаква, ако не беше финансовата криза. Но възстановяването на растежа в най-развитите държави все още се нарича   „не   съвсем определено.“

Банката смята, че глобалното нарастване на БВП, който през 2010 г. е в размер на 3.9%, ще се забави до 3,3 процента през тази година, преди да се възстанови до 3,6% през 2012 година. Развиващите се страни се очаква да надминат Запада по динамиката на растеж, като ще демонстрират  увеличение от 7,0% през 2010 г.,  и според прогнозите 6 и 6,1 на сто през следващите две години.

СИФ твърди, че не се е случило смекчаване на рисковете за устойчив растеж. Населението на Запад  застарява,  световната финансова диспропорция остава, създавайки угроза от прекомерен приток на капитали в развиващите се икономики, които тези страни ще са в  състояние да усвояват ефективно. WEF приветства появата на големите  икономически сили  Г-20, като изключителен форум за сътрудничество в глобален мащаб – но твърди, че Г-20 не е доказала способността си да се справи с предизвикателствата  и покачването на геополитическото напрежение. „Системите на ХХ век, не са в състояние да управляват рисковете на 21-ви век – казва Робърт Грийнхил, изпълнителен директор на СИФ. – Ние се нуждаем от нова мрежова система за идентифициране и решаване на глобалните рискове, преди те да се превърнат в глобални кризи „.

Докладът „Глобални рискове на 2011 г.“ е предназначен за обсъждане на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, който започва на 26 януари. Събитието привлича в един малък  швейцарски курорт стотици от най-влиятелните политици, банкери и бизнес лидери. Там те ще разглеждат напредъка и предизвикателствата на глобализацията, ще правят колективно обсъжадне на възможните  решения, ще завръзват нови бизнес отношения и ще се пързалят и на ски.

Икономистите твърдят, че има много неотложни въпроси за обсъждане и подчертават най-осезаемите дългосрочни финансови проблеми в развития свят. „Актуалната фискална политика в повечето индустриални държави не е равномерна и постоянна – казва Даниел Хофман, главен икономист в Zurich Financial Services *. – Липсата на дълбоки структурни промени ще бъде съпутствана с висок риск от суверенни дефолти.

В доклада на Световния икономически форум, освен това, са оценени и водните и енергийни ресурси, недостига на храни и развитието на сивата икономика. Според тези оценки, незаконната търговия със стоки, включително на наркотици и оръжие, е оценена на 1,3 трилиона долара през 2009 г., а организираната престъпност и корупцията задържат  страните в капана на бедността.

* Zurich Financial Services Group е дългогодишен член на Световния икономически форум, а от 2003 г. Zurich също така сътрудничи като стратегически партньор.

Автор: Стивън Фоли

‘The Independent’, Великобритания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *