Posted inБез категория

"Minority report" по български

Помните ли филма „Специален доклад“ (Minority report), в който Том Круз играе полицай  Джон Андъртън, изпълняващ задачата   да разкрива „бъдещи престъпления”, използва научни технологии и психо-предчувствия. Така той идентифицира замислените престъпления… и арестува бъдещите престъпници преди те още да осъзнали какво са замислили. Този революционен подход към борбата с престъпността, надзираван от визионера Ламар Бърджис (Макс фон Сюдов), изглежда съвсем прост. Но това е само докато самият Андъртън не е идентифициран като потенциален убиец на човек, когото той никога не е срещал….

В това се превърна България, където се подслушва всеки,  с невинния мотив, че би могъл да направи нещо, което би могло да е престъпно и вероятно застрашава националната сигурност.

Сега тази параноична изцепка се връща като бумеранг към онези, които са я измислили. Въпросът не е само в милионите , похарчени за СРС-та. Не е и в това, са подслушвани хора във висшите властови етажи. Не е и дори, че всеки може да бъде подслушван.

Нещата опират до нещо друго- много по-страшно, което кой знае защо никой не казва на глас. Лудостта на властимащите вкарва обществото в лудницата на подозренията. Щом самата власт не е застрахована от такава лудост, какво можем да очакваме на улицата, сред хората.

Освен прокурор, те заслужават и пълно психиатрично освидетелстване.

Въпросът е останаха ли нормални прокурори и психиатри, на които да се вярва….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *