Posted inБез категория

"Управляващите са абсолютно шизофренни на тема СРС-та"

Прекомерното и съмнително използване от  властта на специални разузнавателни средства (СРС) попадна под ударите на  бившия депутат от левицата и лидер на „Движение 21“ Татяна Дончева.

Пред бТВ тя заяви, че „управляващите са абсолютно шизофренни на тема СРС-та, злоупотреба със спецслужби и правене на активни мероприятия“.

Преди ден бившият шеф на контраразузнаването и екс депутат от ДСБ Атанас Атанасов коментира, че управляващите имат „афинитет“ към използването на СРС-та и в определени райони наблюдават с оперативни средства политическите си противници. Той определи тези действия като злоупотреба с власт.

Опонентите в бившия парламент са на мнение, че целта на акцията с подслушването и следенето е спечелване на предстоящите избори. Изказванията на Дончева и Атанасов бяха предшествани от декларация на РЗС, в която партията поиска създаването на специализирана анкетна комисия, която да проучи въпроса с подслушването на политическите противници на правителството.

Татяна Дончева продължи с думите, че премиерът Бойко Борисов „иска да бъде като в пулта на „Биг Брадър“ и да гледа всичко пред себе си, цялата държава – кой с кого спи, какво яде, кой доносничи, кого краде и който не краде да му направи нещо“.

„Дребният случай с 20-те лева покупка от „Кауфланд“ която разиграха някакви полицайстващи от Шумен, е повсеместно взето от цялата държава. Това е случаят „Горна Оряховица“, това е случаят Цветанов – Ваньо Танов, това е случаят Борисов, който казва: „ще ги подслушвам всичките“, продължи Дончева.

Според нея има реална опасност да „гледаме „Пълна лудница“ не всяка сряда, а всеки ден“.

Тя коментира и оставките на Божидар Димитров и Павлин Димитров заради обвързаността им с бившата ДС.

Заместникът на Цветанов в МВР е навършил години за пенсия отдавна, а Божидар Димитров не случайно не иска да се върне в парламента, а не иска и да напуска Националния исторически музей, припомни Дончева.

Според нея в музея трябва да се направи инвентаризация, тъй като е възможно да липсват експонати, които са копирани и изпратени някъде.

Дончева уточни, че е отправила същия призив към бившия министър на културата Стефан Данаилов. Той обаче й обяснил, че подобна проверка няма как да се направи, защото експонатите там са прекалено много. „Не може ли? Хайде да я направим, после ще говорим“, възкликна Дончева.

Според нея Павлин Димитров и Божидар Димитров нямат никакво значение за решаване на темата с досиетата.

„Има закон, в който да няма лустрация, но е вярно, че европейските структури – и на Европейската народна партия, и на Европейските социалисти, са малко вманиачени на темата бивши комунисти и тяхното отношение към агентите и колко от тях все още са на ключови позиции не е без значение“, заяви Татяна Дончева.

Тя критикува политиката на Ивайло Калфин като външен министър и на президента Георги Първанов, които са назначавали преимуществено хора, принадлежали към бившата ДС.

„Толкова им беше акъла на тези двамата“, заяви Дончева с обяснението, че това е съзнателен избор.

Според нея аргументът на единия бил, че трябва по този начин да покаже, че няма никакво значение неговото досие (на президента – бел. ред.). „А другият защо толкова се натяга, сигурно след време ще излезе“, каза бившата депутатка.

„Оставете да се търкалят досиетата – те ще покажат, че много хора, активно говорещи или активно пречещи на темата, вероятно имат досиета“, заключи Татяна Дончева.

http://mediapool.bg/show/?storyid=174371&srcpos=3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *