Posted inБез категория

Премиерът на Косово оглавявал престъпна шайка, която търгувала с човешки бъбреци

В доклада на Съвета на Европа, косовският премиер Хашим Тачи e наречен ръководител на голяма престъпна мрежа, която търгува  с хероин, човешки  органи и извършва поръчкови убийства, според „Таймс“. В неделя Тачи спечели изборите в Косово и бе преизбран на поста си, напомня кореспондентът Дейвид Чартер.

В документа Тачи е наречен „най-опасният“ от лидерите на мафията, които са от редиците на бившата Армия за освобождение на Косово преди десет години. „Докладът показва, че Западът е знаел за престъпленията на Тачи, но е поддържал влизането му във властта“ – пише вестникът.

„Както се посочва в доклада, за членовете на престъпната организация на  Тачи се говори, че те стоят зад търговията с човешки органи: по договореност с клиника в Албания, специално подбрани затворници, предимно сърби, са били убивани за да им вземат бъбреците – се казва в  статията.

Утре  докладът ще бъде внесен в Съвета на Европа и, очевидно, ще предизвика политическа криза. Авторът на проучването – швейцарският  сенатор Дик Марти – го подготвя  от две години след разпити на свидетели, както и въз основа на доклади на разузнаванията от много страни и от разузнаването на НАТО.

„Тачи е получил неприкосновеност, тъй като той е бил покрителстван от САЩ и други западни сили, които са искали мощна фигура, способна да се превърне в политически лидер. Тачи и неговите поддръжници  остават на свобода, тъй като потенциалните ключови свидетели са убити или заплашвани с насилие „- преразказва вестникът констатациите на доклада.

Източник: The Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *