Posted inБез категория

Джеймс Уорлик: "„Гласувайте за тези, които идват, ако не се справят, гласувайте за други"

Споделяме общи ценности, които минават отвъд границите на страните. Това заяви американският посланик Джеймс Уорлик на въпрос на водещия  Бареков дали подкрепя тезата на бившия посланик на България в ООН Стефан Тафров, че САЩ ще спечели от скандала „Уикилийкс“, защото ще се види, че позицията й не е двулична. Уорлик каза, че някои журналисти могат да търсят сензационно нещо в тях, но всъщност нека да видят цялостно телеграмите.

На въпрос на Николай Бареков за твърденията за връзка на българската политика с организираната престъпност и с руските икономически интереси американският посланик отговори, че един от най-важните въпроси е върховенството на закона и добре функционираща прокуратура. „Поздравил съм българското правителство за мерките, които взема срещу организираната престъпност. Мерките, които се вземат, са за укрепване на правовата държава„, каза Уорлик.

Как гледа на обстоятелството, че един от участниците в срещата на басейна „Спартак“ Пламен Галев се кандидатира за кмет на Дупница и че негово разследване преди време е показало връзка на партиите с братя Галеви, Джеймс Уорлик отговори „Никой не е казал, че демокрацията е лесно нещо. Аз разбирам, че някои българи са ядосани на решенията на съда, но това говори за върховенство на закона„.

На въпрос за отнемането на визата на Румен Петков, което според редица коментари приключва неговата кариера, американският посланик посочи, че визата е отнета заради текущо криминално разследване. Той не пожела да коментира дали става въпрос за разпространение на наркопазара. Той каза, че няма нищо лично, а става въпрос за текущо криминално разследване. Решението е било разгледано сериозно от американската страна.

На въпрос дали и на други български политици е отказвана или отнемана американска виза Уорлик не назова имена и не отговори конкретно, но каза, че това се прави ако са нарушили закона и са преследвани от него.

На въпрос на водещия как гледа на криминалното разследване „Октопод“, Уорлик каза, че Алексей Петров е бил пуснат и разследването още е в ход. На реплика на Бареков, че американското правителство иска промени в ДАНС, Уорлик каза „Смятам, че Алексей Петров е опасен човек, но нека да не предопределям. Тече разследване. Вярвам, че на българите им е омръзнало от организираната престъпност“. Той каза, че българите заслужават да имат страна, в която цари върховенството на закона. „И ние искаме България да успее с корупцията, да има законодателство, което опазва правата на гражданите и улиците да са сигурни“, добави американският дипломат и изтъкна, че има много голямо сътрудничество между САЩ и България в правоохраняването.

На въпрос дали Цветанов и Борисов се справят Уорлик каза, че вече виждаме безопасни улици.

На въпрос дали подписаното споразумение за „Южен поток“ не е тясно обвързване с Русия, Уорлик каза, че България трябва да има силно и добро енергийно споразумение с Русия. То трябва в същото време да постигне диверсификация. Нито една страна не може да разчита само на един източник.

На вметка на Бареков, че лобира за шистовия газ и за американския бизнес Уорлик каза, че подкрепя американския бизнес, но американският бизнес спазва правилата. Той добави, че премиерът е заявил важността на „Набуко“, а се предприема и изграждането на междусистемни газови връзки с Турция и Гърция. Друга опция са алтернативните възобновяеми източници.

На въпрос как ще коментира инициативата на президента Георги Първанов Уорлик каза, че това всъщност е демокрацията и ако президентът може да представи алтернатива, нека да го направи. Той добави, че в САЩ има много дебати, правят се много дискусии и даде пример с чаеното движение.

На коментар на Бареков, че системата се е объркала, не знаем кой е ляв и кой десен и идват разни политически спекуланти, Уорлик каза „Гласувайте за тези, които идват, ако не се справят, гласувайте за други. Правителството се отчита пред вас. Премиерът работи за вас. Това, което казвам, са неща, в които вярвам и се надявам гражданите да разберат това“.

http://news.ibox.bg/news/id_886310975

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *