Posted inБез категория

Европейската банка извърши безпрецедентна интервенция

Европейската централна банка (ЕЦБ) осъществи най-агресивната намеса на пазара на държавни облигации през последните седем месеца.
По този начин ръководителят на банката Жан-Клод Трише отговори на нарастващите съмнения по отношение на развиващата се криза в еврозоната, съобщава Financial Times. Според трейдърите,  ЕЦБ в четвъртък е закупила португалски и ирландски държавни облигации на стойност 100 млрд. евро.

Това е четири пъти повече от предишната интервенция. Този ход сериозно срина лихвените проценти в Дъблин и Лисабон. На конференция във Франкфурт, Трише накратко обясни, че само се опитва да възстанови доверието на инвеститорите в еврозоната.

Ръководителят на ЕЦБ заяви, че правителствата в еврозоната също така трябва да работят за възстановяване на доверието на инвеститорите, в частност, да бъдат готови, ако е необходимо да се увеличат  стабилизационните фондове.

Търканията на пазарите Трише наречен „остри“ и увери, че няма ограничения в размера на програмата за закупуване на облигации. Въпреки това конкретни данни Трише не съобщи, подчертавайки, че ще разчита на елемента на „изненадата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *