Posted inБез категория

Китай надмина Япония по БВП

Китай през второто тримесечие на тази година надмина Япония по отношение на брутния вътрешен продукт (БВП), съобщава АФП. Днес японското правителство съобщи, че брутния вътрешен продукт от април до юли е бил 1 286 милиарда долара. Китайският БВП през този период достигна 1 335 милиарда долара.

От април до юли  растежът на японската икономика се забави до 0,4 на сто в сравнение със същия период на миналата година. В сравнение с първото тримесечие на тази година БВП е нараснал с 0,1 на сто. В този случай според посочените данни, през първото тримесечие, икономиката на Япония е нараснала с 4.4%, а не с пет, както бе съобщено.

Въпреки това, след първата половина на годината Япония все още е пред Китай по отношение на БВП. За шест месеца брутният вътрешен продукт в Япония възлиза на 2 587,1 милиарда долара, а  в Китай – 2 5325 , съобщава Ройтерс.

Въпреки това, според експерти, за годината китайската икономика ще изпревари Япония и ще заеме второ място след  Съединените щати. Очаква се през 2010 г. БВП на Китай да нарасне с 10%;  в Япония, тази цифра ще бъде 2,3%. Въпреки това средният размер на доходите на глава от населението в Япония е 37 800 долара, а в Китай – 3,6 хиляди . . За сравнение, в САЩ тази цифра достига 42 200 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *