Posted inБез категория

ДСБ отказа да подкрепи пенсионната реформа

ДСБ се обяви против замислената от ГЕРБ пенсионна реформа и няма да подкрепи промените в Кодекса за социално осигуряване.

Тези промени не осигуряват устойчивост на пенсионния модел и влошават положението на осигурените лица, заяви на извънреден брифинг Радан Кънев от ДСБ.

Според партията, без подкрепа от правителството, няма да има пари за пенсии в края на годината. Бюджетът на НОИ за тази година е без покритие на допълнителния дефицит от над 200 млн. лв. Прогнозата на МФ за намалени разходи за пенсии догодина според ДСБ е нереалистична и затова се очертава голям дефицит за 2011-а година. Предвиденото увеличаване на осигурителния стаж с една година има минимален бюджетен ефект и не е решение на проблема с дефицита, категорични са ДСБ.

Като друг обезпокоителен сигнал от ДСБ посочиха намеренията за увеличаване на вноските от 2011-а година. Увеличаването ще влоши положението на работещите, на осигуряващите се, на предприемачите, без да стабилизира системата, категорични са експертите на ДСП.

Пенсионната реформа не е задача само на социалното министерство и ДСБ ще настоява за цялостна правителствена пенсионна политика.

ДСБ ще иска и съкращаване на излишни администрации, намаляване на броя на областите, ограничаване на общата и обслужващата администрация.

Според ДСБ правителството и съдебната власт трябва да плащат за всички свои служители вноски, отговарящи на действителните им пенсионни права, трябва и да се увеличи елементът на лично спестяване.

Ще подкрепим реформа, която да увеличи броя на осигурените лица, да ги насърчава да си плащат вноските и да получават достойни пенсии, заяви Радан Кънев.

презNews.bg – ДСБ отказа да подкрепи пенсионната реформа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *