Posted inБез категория

В Пекин спряха строежите и заводите заради замърсения въздух

В Пекин градската управа спря работата на строителните обекти и нареди   да се намали производството в заводите. Това се прави  за подобряване на екологичната ситуация в града, съобщават местните медии в понеделник.

Миналата седмица във въздуха в  Пекин  драстично се увеличи количеството на фини прахови частици (ФПЧ 2.5). Показателите на ФПЧ2.5 са  надхвърляли  в събота  в някои части на китайската столица, нивото от 900 микрограма на кубичен метър въздух. Според стандартите на СЗО, безопасен за   здравето е показател от 25 микрограма.

Поради влошаването на състоянието на околната среда на жителите на Пекин, особено на хората в напреднала възраст и деца, в продължение на няколко дни се препоръчва да не излизат. Най-малко до вторник в началните и средните училища в Пекин  са отменени всички спортни събития и дейности на улицата. В неделя за да се подобри положението, в града бяха затворени 28 големи строителни обекти, бе намалена дейността в 54 индустриални компании.

Според Синхуа, напълно е спряла работа фабриката на  корейския производител на автомобили Hyundai Motor.

Според експерти, една от основните причини за лошия въздух в Пекин е големият брой на автомобилите. Според най-консервативна оценка,  20 милиона жители в Пекин имат  5,2 милиона коли. Ззаради  стария жилищен фонд, както и в съседните села,  до момента отоплението е с въглища, което е и причината през зимата целият район на Пекин да е обвит в специфична миризма и сив пушек.

В понеделник от 12:00 часа местно време (06 – БГ), индексът на ФПЧ 2,5 в Пекин е повече от 300 единици, което показва  опасно  за здравето на човека съдържание на мръсни елементи във въздуха. В същото време  се оценява, че ситуацията в столицата е много по-добра, отколкото в други китайски градове. Най-високо замърсяване на въздуха в понеделник сутринта е регистрирано в Liaocheng , провинция Шандонг, където живеят повече от 6 милиона души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *