Posted inБез категория

Путин не е Сталин, а Брежнев в модерен вариант

Ноември потвърди мнението на онези, които вярват в зловещите намерения и самодоволство на Кремъл, както и в способността му да предизвиква тъмните сили, пише колумнистът на Таймс Роджър Бойс. Путин разгърна гонения срещу опозицията, посегна  и на личната свобода, има дори подозрения, че Русия е бил замесена в мистериозни смъртни случаи в Англия – всичко това накара критиците да сравняват методите му със Сталин.

Бойс възразява: Зад текущите събития стои не сила – в тяха са скрити слабост и объркване, ускоряващо се  разпадане на системата за контрол, както при Брежнев.

Според автора, Путин повтаря целия път Брежнев. Двамата замениха  екстравагантни лидери, „засилиха позициите си, избутвайки конкурентите си, ласкаейки  генералитe и станаха популярни сред населението, заради икономическия растеж“. В периода на Брежнев  всичко тръгна към разпад през 1973 г.: „икономиката отслабва, Брежнев е болен, позволява на КГБ да управлява страната, потиска несъгласните, не е в състояние да ограничи вътрешните борби в Кремъл“.

Путин също се спуска надолу. Бюрокрацията задушава икономическия растеж, условия за който, по негово мнение, са създадени от либералите през  1990-те. В резултат на това Путин е уязвим, както никога преди, и е принуден да гледа отстрани  полемиката около дивидентите на „Роснефт“, увеличаване на бюджетните разходи и др.

Несъответствията между проблемите на страната и половинчатите мерки, на които се решава Кремъл, станаха ясни не само на опозицията, но и на провинциалната средна класа. „Руснаците започват да възприемат Путин като проблем. Такъв е   подсъзнателният сигнал, излъчван от нелепата завеса с мистерията около неговото заболяване – предполагаемата контузия в гърба“ – се казва в статията.

Но най-тревожното е  произволното използване на съдебната и корекционната системи срещу  дисидентите, неясните нови репресивни закони, казва авторът. Той припомня  факта за делото  Шарански през 1977 г.: активистът за правата на човека е осъден за измяна, за да се сплашат всички борци за свободна емиграция на евреите.

Днес чуваме същите разговори – „предатели“, „шпиони“ и „провокатори“. Така говори президентът, който при Брежнев служи в КГБ, отбелязва авторът.

„Ние сме на една и съща възраст с Путин, и ние,  всеки по свой начин,  сме пленници на Брежнев. Путин – защото повече от всичко се страхува от промяна. Аз – защото все по-малко вярвам, че Русия ще намери формата на управление, която ще и позволи да се открие към света“ – заключава Бойс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *