Posted inБез категория

За разпадането на СССР съжаляват повече от половината руснаци

Повече от половината от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, това са  преди всичко  възрастни хора, които не използват интернет, хората с ниско образование, се казва в проучване на Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), публикувано в събота.

Преди точно 90 години, на 29 декември 1922 г. по време на конференцията на делегациите от конгресите на Съветите на РСФСР, Украинската ССР, Белоруската ССР и ЗСФСР е  подписан Договорът за създаване на СССР. Този документ е одобрен на 30 декември, 1922 г. на I-я Всесъюзен конгрес на Съветите и подписан от ръководителите на делегациите. Това е датата, която се счита за създаване на СССР.

Според проучването, за разпадането на Съветския съюз днес   съжалява всеки втори анкетиран (56%). Преди десет години са съжалявали повече хора – 65%. Като правило това са хората над 45 години (70-83%), с ниско образование (72%), които не използват интернет (75%), жителите на столицата (64%).

„Не съжаляват за разпадането на СССР 33% (преди десет години – 27%),  предимно млади хора (54%), хората с висше образование (37%) и активни потребители на интернет (43%)“,  показват резултатите от проучването.

Две трети от руснаците вярват, че Съветският съюз е допринасял за културното и икономическо развитие на народите, живеещи на неговата територия (67%, 72% – преди десет години). На първо място така смятат по-възрастните респонденти (84%), които не използват интернет (80%) и жителите на столицата (74%). В противното е  убеден един на всеки пет (20%), като правило жителите на градовете с над един милион (29%), младежта (27%) и активни потребители на интернет (25%), показва проучването.

Според социологическото проучване, ако през 1998 г. разпадането на Съюза е считано за неизбежно от 1/4 от анкетираните (25%), днес те са една трета (35%). Повечето млади хора мислят така (46%), активните интернет потребители (43%) и респондентите с висше образование (39%).

Въпреки това половината от анкетираните смятат, че разпадането на Съветския съюз е могло да бъде  избегнато (55%).   Пикът на убеждението, че Съюзът е можел да се  запази е наблюдаван през 2000 г. (64%). От тогава тази гледна точка постепенно губи  своите поддръжници.

„Веднага след разпадането на Съветския съюз бе трудно за хората да определят причините за това, и  най-вероятна  версия е била нежизнеспособността на комунистическата държава в условията на прехода към демокрация (27%) и погрешната политиката на Центъра (22%), а по-малко важен  фактор се е считал курса, воден от Горбачов, Шеварднадзе и Яковлев (18%) „.

След 20 години, оценките са се променили: само дейността на тези политици се признава за  ключовата причина за разпадането на Съюза (45%). По-рядко се говори днес за комунистическата слабост на държавата, грешките на Центъра и  отношенията с републиките (13%).

Проучването  на общественото мнение е проведено на 1-2 декември 2012 г. В него са участвали 1 600 човека в 138 населени места в 46 региона на Русия. Маржът на грешката не надвишава 3,4%.

РИА Новости

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *