Posted inБез категория

Феноменът Млечно море

В продължение на няколко години  учените се опитват да обяснят невероятния природeн феномен – формиране на „млечни моретата“ в океана. Те са регистрирали  около 235 такива случаи.

moreОсвен това, моряци многократно са разказвали как техните кораби попадат сред огромни светещи участъци в океана. Например , един капитан разказал на изследователите, че корабът му,  попадайки в „млечното море“, успял да излезе от  него  след цели 6 часа.

Независимо от факта, че науката има много  доказателства за съществуването на „млечните морета“, учените все още не са намерили обяснение за този феномен.

Ученият  Steve Miller от военно-морската изследователска лаборатория Naval на САЩ вярва, че продължителното осветление в големи части на океана се създава от  луминесцентните бактерии Vibrio harveyi.

Подобно светене образуват и микроскопичните водорасли динофлагелати.
Разбира се, за осветяването на голяма площ в океана,  плътността на  Vibrio harveyi трябва да бъде изключително висока. Според изчисленията на Милър, „млечно море“ може да се образува от  40 милиарда трилиона бактерии. А това е 200 пъти повече от обичайното ниво на всички живи организми в океана…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *