Posted inБез категория

В Китай заработи „летище на бъдещето“

aeroportГрандиозни архитектурни комплекси и обекти от бъдещето могат да бъдат намерени и в настоящето. Доказателство за това е  наскоро заработилият футуристичен терминал на международното летище Shenzhen Bao в китайския град Шенжен, разположен в южната част на Китай , на границата с Хонг Конг.

„Терминал 3 “ – това е първият авиотранспортен проект в  портфолиото на италианската архитектурна компания Fuksas,  оглавявана от семейна двойка: Масимилиано и Дориана Фуксас,  известни архитекти, които паралелно работят над друг  „китайски“ проект – културен център в Шънджоу .

Терминалът разполага с 63 изхода към пистите – такъв  внушителен брой „точки за контакт на  пътниците със самолетите“ е станал възможен благодарение на удивителната  структура на тази мега – сграда: терминалът от  птичи поглед напомня на птица или самолет.

Дължината на терминала е 1 км , а общата площ – почти половин милион квадратни метра. На територията му има 200  магазина, толкова са и гишетата за регистрация. Очаква се, че пътническият трафик в  Shenzhen Bao ще нарасне до 45 милиона души годишно .

Енергия за терминала ще осигурява 10 – мегаватова централа, която използва слънчева енергия.

Дъждовната вода, както  и водата за технически нужди ще преминава през система за пречистване – за повторна употреба (включително и за поливане на растения в сградата на терминала) .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *