Posted inБез категория

Християните бягат от Сирия

Папа Франциск призова християните по целия свят да се молят за 12-тте монахини , които  ислямистки бунтовници отвлякоха от сирийски манастир. Понтификът помоли всички да се молят за сестрите от манастира Saints Thecla в Маалула,  които въоръжени мъже със сила изведоха от манастира в неизвестна посока.

Моджахедините  държат под контрол старинен квартал в християнския  град Маалула, където хората все още говорят на диалект на арамейски, на който се смята, че е говорил Исус Христос. По време на гражданската война контролът над града преминаваше ту в ръцете на въоръжените екстремисти от  „Ан Нусра“, ту в лоялните на президента Башар Асад. Много от жителите на християнския Маалула напуснаха домовете си. Общо около половин милион християни са избягали от Сирия. Според международните наблюдатели от страната заради гражданската война са  избягали няколко милиона души.

Много от ислямистките бунтовници, които се борят срещу правителствените войски, принадлежат на свързаната с „Ал – Кайда“ организация „Ан Нусра“ и се стремят да създадат ислямска халифат в Сирия. Нарастващото влияние на мюсюлманските групи заплашва съществуването на местните християни, които са 10% от  населението на страната.

Въпреки гоненията на християните в Сирия, само няколко световни лидери- сред тях папата и  германският канцлер Ангела Меркел, говорят за тяхното бедствено положение .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *