Posted inБез категория

Румънският президент Траян Бъсеску блокирa споразумение с МВФ, предвиждащо увеличаване на акциза на горивата

Румънският президент Траян Бъсеску  блокира споразумение с Международния валутен фонд. Държавният глава наложи вето на документа с мотива, че  не  е съгласен с увеличаването на акцизите върху горивата .

Правителството на Виктор Понта е съгласувало с МВФ повишаване на акциза със седем цента за литър бензин , масла и смазочни материали, но президентът смята, че „тази мярка е антикономическа,  срещу интересите на Румъния и срещу шансовете за възстановяване на икономическия растеж“.

„Пропагандата може да казва каквото си иска. Но Румъния не е зависима от транша от МВФ. Меморандумът трябва да се предоговори и това няма да създаде никакви финансови проблеми за Румъния “ – каза Бъсеску.

В отговор Понта коментирайки решението заяви, че „меморандумът е унищожен“, и че преди нова година е малко вероятно да се постигне споразумение по нов договор за заем.

Ръководителят на правителството е убеден , че президентът е наложил вето на меморандума с МВФ като отмъщение за опита да се разследва дъщеря му, която взела милионен  заем от държавната CEC BANK за закупуване на големи парцели земя.

Интересното, че по-рано самият Бъсеску препоръчваше  увеличаване на данъците и по -близки отношения с МВФ по време на управлението на неговата Демократическа партия, казвайки, че всички трябва да живеят в рамките на средствата си. Виктор Понта, като ръководител на опозицията, напротив,  обещаваше да прекъсне отношенията с МВФ, и да извади страната от кризата чрез привличане на чуждестранни инвестиции.

Realitatea

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *