Posted inБез категория

Европа премахва границите за събиране на глоби при пътни нарушения

На 7 ноември в Европейския съюз влезе в сила регламент, според който между страните-членки се премахват  границите на действие на пътните глоби.

Водач, който наруши правилата за движение по пътищата в Европа, но не в родината си, при  пристигането си у дома ще бъде потърсен и санкциониран за нарушението.

Подобна мярка е била приета в съответствие с европейската директива 2011 „за опростяване на граничния обмен на данни за нарушения на безопасността по пътищата“. Директивата беше приета от 25 европейски страни. Отказаха  да приемат директивата Ирландия, Великобритания и Дания.

По-специално, правилата ще са, както следва. Органите на държавата, в която европеец от друга държава-членка на ЕС  е нарушил правилата за движение, имат право да проследят нарушителя по номера на колата и да  изпратят в родината му квитанция за плащане на глобата.

Приетата директива ще обхваща осем вида нарушения. Сред тях са превишена скорост, незакопчан предпазен колан, преминаване на червена светлина.

“ В случай на неплащане на глобата, случаят ще бъде прехвърлен на съответните органи в родината на нарушителя за идирване и плащане на глобата“ – каза представител на Европейската асоциация по пътна безопасност .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *