Posted inБез категория

САЩ пращат в Сирия супербойци

Американският президент Барак Обама е заявил на среща с републикански сенатори, че тайните усилия на САЩ по  въоръжаване и обучение на сирийските бунтовници започват да дават плодове .

Бойците от първата група, която включва 50 членове, обучени от ЦРУ,  са започнали да проникват на територията на Сирия. Това съобщи във вторник 3 септември New York Times .

Според информацията, след срещата на Обама с конгресмените, Джон Маккейн и Линдзи Греъм са решили да одобрят въздушни удари по стратегически цели в Сирия.

Мнението на другите членове на Сената ще стане известно  най-скоро, след гласуването, насрочено за днес.

В същото време  Wall Street Journal съобщава, че ЦРУ все още не е започнало да доставя оръжие на сирийската опозиция, въпреки факта, че решението е взето от Вашингтон през юни.

Както пише вестникът , позовавайки се на източници в правителството на САЩ , забавянето се дължи на факта, че агентите засега не са успели да създадат надеждна мрежа за доставки, което би позволило предаването на  оръжие на отряди на умерената опозиция и да изключи попадането му в ръцете на ислямистите.

Вестникът съобщава също, че администрацията на Обама сега не иска да променя баланса на силите в Сирия в подкрепа на опозицията, защото в случай на победата и,  в страната може да се увеличи влиянието на ислямските групировки .

Според WSJ , Белият дом е поискал от Пентагона да отчете това, че нападенията на Сирия не трябва да доведат  до свалянето от власт на президента Башар ал -Асад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *