Posted inБез категория

Има пряка връзка между замърсяването на природата и липсата на щастие

Канадски учени са провели мащабно проучване за въздействието на околната среда върху човешкото възприятие на света, пише Елинор Мария Вигано в Corriere Della Sera.

„Който е по-нещастен, той замърсява повече, а който живее в замърсена околна среда, е по-нещастен: това е един порочен кръг, от който трябва да се избяга“ – се казва в публикацията, съобщаваща за   констатациите в макси- проучване, проведено от изследователите Байрон Лю и Би  Maк Арвин от Катедрата по икономика в канадски университет Трент. „За да се промени този разрушителен  процес, е необходимо да се мобилизират политическите сили, индустрията и структурите, които правят  инвестициите в здравеопазването и социалната политика,“ – се казва в статията.

„Икономистите от Трент са  взели за основа данните за замърсяване на околната среда на Световната банка, ползвайки базата данни за Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Румъния, Русия, Испания и Обединеното кралство,  анализирайки  за всяка страна индекса за  общото замърсяване на страната (не за отделен град).  Люксембург се оказала с най-високото ниво на емисиите на въглероден диоксид на глава от населението, Италия  по този показател заема едно от най-ниските нива. Използвани са  данните от 2008 г. „- казва авторът на статията.

„За да се разберем  такъв показател като щастие –  обяснява Байрон Лю Лю – ние използвахме (…) различни изследвания с огромен набор от въпроси. Отчитахме  отговорите, свързани със степента на удовлетвореност от живота“.

„Проучването, обаче, не позволява да се изяви механизъм, чрез който замърсяването на околната среда влияе на човека, намиращ се в нея, но подсказва връзката, която  трябва да се използва за промяна на качеството на околната среда, в която живеем.

Промените в емисиите действително имат благоприятен ефект не само върху природата, но също така и върху благосъстоянието и удовлетвореността на гражданите, които, от своя страна, трябва да продължат този благороден процес, защото по- щастливите замърсяват по-малко, „- заключава журналистът.

Източник: Corriere Della Sera

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *