Posted inБез категория

Глобалното затопляне връща динозаврите на Земята

dinozavriНовата теория,  свързваща климатичните условия от юрския период с разцвета на гигантските влечуги, накара много учени да заговорят за евентуално завръщане на ерата на динозаврите. Глобалното затопляне, според учените, може да доведе до появата на изцяло нови видове, както и до значително увеличение на размера на  влечугите, които живеят на Земята днес – крокодили, гущери и костенурки.

„Гигантизмът, отбелязан при тревопасните гущери, говори за значително увеличение на размера им в топъл терариум“ – цитира съобщението на Патрисия Хилиард от Калифорнийския университет,  Daily Mail. Гигантизмът, както отбелязва експертът, изглежда впечатляващ дори от примера на едно поколение, а ако говорим за десетки или стотици поколения, в този случай размерът на тялото на животните може да се увеличи повече от шест пъти.

Ако не спре глобалното затопляне, нашата планета я  очаква ново нашествие на гигантските влечуги, се съобщава в резултатите от изследванията, проведени от учени от университетите на Калифорния и Небраска.

Размерът на телата на рептилиите  зависи от особеностите на климата и не е свързано с наличието или липсата на хищници, както се смяташе досега, предполагат авторите на изследването.

Резултатите са на базата на изследване на гущерите от вида Barbaturex morrisoni, „брадатият  Морисън“, наречен така в чест на Джим Морисън – фронтменът на групата Doors. Този гигантски гущер  освен с размера на тялото си , с нищо не се различава от съвременните видове. Дължината на  влечугите, които са обитавали Земята преди 40 милиона години,  по време на палеогена, е  достигала 2 м.

Разцветът на бозайниците, включително и  на опасните  хищници,  не е пречил на съществуването на този гущер. А палеогенът се е характеризирал с топъл климат, и студенокръвните влечуги не е трябвало да получават от храната много енергия за нормалното функциониране на гигантските си тела.

Изследователят  Джейсън Хед от  Университета на Небраска отбелязва, че в среда, където топлият климат преобладава, бозайници губят предимство пред влечугите, тъй като способността им да регулират температурата на тялото си вече не е толкова важна.

В допълнение на студенокръвните животни им  трябва по-малко храна, което увеличава шансовете им за оцеляване в суровите условия на горещ климат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *