Posted inБез категория

Изследователи създадоха най-точните в света часовници

chasovnikАмерикански учени са разработили две версии на най-точните атомни часовници в света. Изследователи от Националния институт за стандарти и технологии в Боулдър, Колорадо, са разработили часовници, биещи всички рекорди за стандарти на времето: тяхната нестабилност е   само 10 на минус 19-та степен, пише polyp.net. Те описват тези часовници  на сървъра ArосXYZ.

Изследователите предполагат, че ако техните часовници по някакъв начин могат да бъдат използвани за оценка на възрастта на Вселената, те ще направят необходимите изчисления с точност до секунда.

Изследователите основават своето изобретение на физичните свойства на оптична решетка, която използва наслагване на лазерни импулси: това свежда до минимум разпръскването на времеви интервали, което е основният проблем на неравномерността на секундите поради постоянно променящите се честоти.

При разработката на   иновацията изследователите  използвали лазер и огледала, за да изградят  специална пространствена решетка – капан, способен да улавя и здраво да задържа атомите, за  да няма радиосмущения, които са били проблем за   други атомни часовници.

Когато капанът се запълни с атоми на итербий, те попадат в обхвата на друг лазер, който измерва  електронните им честоти. В резултат на това тези часовници, ако  бъдат одобрени и бъдат пуснати в  серийно производство, ще изостават по-малко от секунда за период от 310 милиарда години, пише newsnet.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *