Зловещият сън на Слънцето

    petnaНа Слънцето сега няма петна, но е изпъстрено с „нишки“. Според Института по приложна геофизика  Фьодоров, миналата седмица интегралната слънчева активност е била ниска. На слънчевия диск се наблюдават ежедневно от 5 до 1 групи от петна, което показва  много ниска активност на изригванията. Числото на Волф е намаляло от  81 до 14. За сравнение, дори в слънчевия  минимум на Далтон (1790-1820 година), средната стойност е била 62.

    В същото време астрономи – любители отбелязва голям брой нишки, запълващи целия диск на Слънцето. Sergio Castillo е наблюдавал от обсерваторията в Ингълууд, Калифорния, повече от половин дузина нишки едновременно.

    „Нишките се появяват по цялата повърхност на Слънцето – казва Кастило. Всяка от тях е с уникална форма и дължина“. Най-дългата нишка в южното полукълбо на Слънцето се простира на  400 000 км дължина  „Това е една от най-дългите нишковидни структури, които някога съм виждал“ – казва Боб Ранян от Шелтън, Небраска.

    Разрушаването на всяка от нишките може да бъде съпроводено от изригване на Хайдер. Интересна особеност на изригванията на Хайдер е, че те обикновено се развиват много по-бавно в сравнение с конвенционалните, свързани с активните области. Повечето от тях  продължават  няколко часа, развиват се на голяма площ, но имат нисък интензитет.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *