Posted inБез категория

Китайски хакери са проникнали в Пентагона

Китайските хакери са  проникнали в информационните системи на Пентагона и са  откраднали чертежи на американски оръжия, включително на самолети и ракети, съобщава Le Monde, позовавайки се на The Washington Post.

Хакерите са получили достъп до чертежите на ракетните комплекси Patriot, най-новата версия на многофункционалните системи за управление на боя Aegis, на изтребителя F-18, хеликоптера Black Hawk и най-скъпия  проект в историята на Пентагона – щурмовия самолет F-35.

Говорителят на министъра на отбраната Джордж Литъл е сигурен, че случилото се няма да се отрази на бойна готовност на въоръжените сили на САЩ. „Имаме пълно доверие в нашите оръжейни системи,“ – каза Литъл.

В доклад, изготвен от Научния съвет по отбраната на САЩ, е оповестен списък на десетки оръжия, които вече не са тайна за хакерите. Документът не съдържа пряка препратка към Китай, обаче  авторите отново призоваха Вашингтон да следи отблизо киберактивността на тази страна.

В последно време пиратството и кибершпионажът  са друг нерешен въпрос във вече обтегнатите отношения между двете страни, твърди Le Monde. На 20 февруари тази година  Белият дом обеща да отговори енергично на всеки случай на промишлен шпионаж от чужди правителства и фирми.

Китай, от своя страна, отрича всички обвинения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *