Posted inБез категория

В Гърция имамите и учителите по Корана ще се назначават от правителството

Гръцкото правителство е назначило 90 мюсюлмански свещеници, които да преподават Корана на  гръцки език за мюсюлманските деца в държавните училища и джамии и северозападната провинция в  Западна Тракия.

„Децата от малцинствени семейства, които посещават държавни училища в Западна Тракия, ще учат Корана на гръцки език,“ – се казва в допълнението към приетия от гръцкия парламент  „закон  за 240 имами“, съобщава TheWorldBulletin.

„Законът за 240 имами“ е  приет  едностранно и без консултации с лидерите на мюсюлманската общност. Турските представители в Парламента възразиха срещу този документ, но това не попречи на депутатите да одобрят законопроекта.

Съгласно новия закон, сега   имами и капелани  ще се назначават от правителствени агенции. Имамите хатиби в  джамиите  ще бъдат назначавани  от съвет от петима членове, включващи и гърци – християни.

Заслужава да се отбележи, че в Гърция антимюсюлманските настроения е много силна. Жителите на столицата все още не могат да наложат изграждането на джамия заради противопоставянето на християнските духовници и ултрадесните сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *