Posted inБез категория

Учените алармират: През май за първи път човечеството ще се сблъска с парниковата атмосфера

parnikov efektЗа последен път това се е случвало на  Земята по време на австралопитеците, т.е. преди 3,2 – 5 милиона години. За първи път в човешката история концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на северното полукълбо може да надвиши 400 части на милион. И това може да се случи през  този месец май.

Институтът по океанография Скрипс в Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ) на специален сайт обновява графиката на Килинг –   резултат на най-продължителния мониторинг на емисиите с парникови газове в атмосферата.

Измерванията се извършват от станция, разположена на хавайския вулкан Мауна Лоа. Първите данни са  получени март 1958 г., когато съдържанието на въглероден двуокис е  316 части на милион. В същото време  през последните 800 хиляди години тази цифра никога не е надвишавала  300 части на милион.

С това темпо ние ще стигнем до 450 части на милион в рамките на няколко десетилетия. Учените смятат, че последно 400 части на милион са превишени по време на плиоцена – преди 3,2-5 милиона години, при  много по-топъл климат, отколкото днес. До началото на ерата на индустриалната революция, тази цифра е била около 280 части на милион, след което човечеството започва изгарянето на изкопаеми горива в промишлен мащаб.

Всяка година концентрацията на въглероден диоксид в непосредствена близост до Мауна Лоа  се издига и пада, а пик неизменно възниква през май. Ако тези  400 части на милион не бъдат достигнати след месец,  най-вероятно това ще се случи до една година.

Ппо материали на http://www.universityofcalifornia.edu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *