Posted inБез категория

Учените са успели да открият частици тъмна материя

Група физици от САЩ за първи път са получили в хода на експеримент с подземни криогенни детектори преки доказателства за съществуването на така наречените „вимпове“ – частици тъмна материя. Сега до откриването на мистериозната субстанция има само една стъпка.

Тъмна материя учените наричат формата на невидима материя, за наличието на която се  съди  само от нейните гравитационни ефекти. Тя не излъчва, поглъща  или отразява електромагнитни лъчения.

Известно е, че делът на „нормалната“ материя представлява около 4,9% от масата на Вселената, докато делът на тъмната – 26.8%. Тъмната материя е комбинация от тежки слабо взаимодействащи частици – „WIMPs“ (Weakly Interacting Massive Particles).

Американски физици са  създадали в щата Минесота в изоставена шахта на дълбочина 600 m обсерватория за криогенно търсене на тъмна материя (Cryogenic Dark Matter Search II — CDMS II). Тя се състои от детектори от германий, които са сравними по размер с хокейна шайба и се охлаждат до температура близо до абсолютната нула, пише Globalscience.

Целта на детекторите е да се фиксират случаите на   сблъсквания на WIMPs с ядрата на атомите. Учените през 2010 г. успяват да фиксират  две такива събития, но след анализ, се оказва, че не е така. Затова експертите  решили да използват по-сигурните  детектори от силиций.

И осем силициеви детектори най-накрая са записали три събития на WIMP сблъсъци с ядрата на атомите. Нивото на точност достига 99,8%, което означава, че това наистина са нови частици, а не е резултат от случайни флуктуации. Масата на тези WIMPs, съгласно получената информация, трябва да бъде 8.6 GeV, тоест те са приблизително 8,5 пъти по-тежки от протона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *