Posted inБез категория

Цачева похарчила над 75 хил. лева народни пари за пътувания в чужбина

Командировките на бившия председател на Народното събрание Цецка Цачева на 4 континента са стрували на данъкоплатците над 75 хил. лева, съобщи агенция БГНЕС (цитирана от Дневник), като се позова на справка, получена от Народното събрание по Закона за достъп до обществена информация.

Цачева е имала общо 37 служебни командировки в чужбина за повече от 3 месеца. Освен в Европа тя е пътувала и до Азия, Южна Америка и Африка. Командировката на бившия парламентарен шеф през юни 2012 година в Бразилия е продължила 6 дни, а в Япония – повече от седмица, става ясно още от справката.

По време на мандата на 41-ото Народно събрание самолетните билети за Цачева са стрували близо 50 000 лева . Нощувките пък са на обща стойност 16 279, 94 лева, а общата сума на дневните, които тя е получила по време на пътуванията си в чужбина, е 8 312, 62 лева, пише БГНЕС.

Още през 2010 година стана известно, че Цачева си е позволявала да харчи пари на „Авиоотряд 28“, за да плаща за чартърни полети. Явно обаче практиката да харчи за път средства от чужди бюджети (но пак от джоба на данъкоплатеца) е продължила и след 2010, тъй като в началото на 2013 година тя е похарчила 273.82 лева за дневни и 674,76 лева за нощувки в чужбина, но не е изразходвала нито лев за път.

В справката за пропътувани километри от народните представители със служебни автомобили при посещения в избирателните райони за мандата на 41-ото Народно събрание срещу името на Цецка Цачева стои „0 изминати километри“.

За дневни, квартирни и пътни по време на пътуванията си в страната бившият председател на парламента е изхарчила над 4000 лева. От бюджета на Народното събрание са дадени 470 лева за дневни на Цачева по време на посещенията й в избирателните райони, а за спане – над 3200 лева. Срещу името й в графата „пътни“ в страната отново стои цифрата „0“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *