Posted inБез категория

Конституционният съд на Португалия отхвърли мерките за икономии на правителството

Конституционният съд на Португалия призна  няколко ключови бюджетни позиции за противоречащи на основния закон на страната. Съдът отхвърли четири от деветте мерки за спестяване на разходи, посочени в бюджета.

В светлината на това решение, правителството на Португалия, сега трябва да намери алтернативни начини да спести 1,5 млрд. евро, което е условие за разпределението на Лисабон на финансова помощ от еврозоната.

Съдът е счел за незаконосъобразна отмяната на бонуси, свързани с летните отпуски на държавни служители и пенсионери, както и орязването на обезщетенията за безработица и болест.

Премиерът Педро Пасуш Коелю  не коментира решението, но в събота свика извънредно заседание на кабинета.

Неговото дясно-центристко правителство трябва или да намери нови източници на спестявания, или да промени условията за предоставяне на финансова помощ от ЕС, съобщава Би Би Си.

Опозицията вече призова правителството да подаде оставка.

Португалският президент Кавако Силва Ханибал каза, че решението не трябва да означава смяна на кабинета.

Съдът постановява решението си почти точно три месеца след като президентът поиска от съдиите да се определи дали се нарушават правата на пенсионерите и служителите  с плана за икономии.

За по-голямата част от португалците увеличението на данъците през тази година надвишава  заплатата им за месец. Средната данъчна ставка се е увеличила от 24,5% до 28, 5%

През 2011 г. еврозоната и МВФ договориха с Португалия спасителен пакет от 78 млрд. евро.

От тях вече са получени 61 млрд. евро.

В замяна на тази  помощ  Португалия   прилага най-жестоките за последните няколко десетилетия мерки за ограничения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *