Posted inБез категория

Безработицата в ЕС създава „изгубено поколение“

jobБившият председател на Европейската комисия и един от основателите на общия европейски пазар и еврото Жак Делор заяви, че Европейският съюз може да се сблъска с проблема на „изгубеното поколение“, заради високото ниво на безработицата сред младите хора.

Според статистическата служба „Евростат“, през януари 2013 г.  равнището на безработица в 17-те страни от еврозоната е достигнало рекордно високо ниво от 11,9 процента в сравнение с 11,8% през декември 2012 година. Броят на безработните в региона вече е  18,99 милиона души.

„Много хора вече пострадаха от настоящата криза, по-специално младите хора. В крайна сметка те могат да станат „изгубено поколение“ както за Европейския съюз, така и за неговите страни-членки, независимо от факта, че пространството, отделено за тях, е от решаващо значение за застаряващото население на Европа“- пише Делор в писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, откъси от което публикува вестник Le Soir.

Според Делор  в сегашната ситуация е необходимо да се осигури трансгранична гаранция за професионално обучение и възможности за заетост на младите европейци.

Бившият ръководител на Европейската комисия заяви по-рано, че решението за въвеждане на еврото през 1999 г. е  взето набързо: не бе създаден пълноправен  институт с регулатори, които  да могат да предотвратят кризата с държавния дълг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *