Posted inБез категория

ЕК: Механизмът ви за наблюдение остава

Европейската комисия ще продължи да наблюдава България и Румъния чрез механизма за сътрудничество и проверка, заяви еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле при дебата за бъдещето на механизма, организиран в Европейския парламент в Страсбург.

През юли миналата година ЕК отчете, че някои от основните пропуски в наблюдаваните области – борбата с организираната престъпност и корупцията – са преодолени и реши да изготви доклади след по-дълъг от обичайния период от шест месеца, отбеляза той.

Междувременно събитията в Румъния, породили съмнения за върховенството на закона в страната, наложиха изготвянето на извънреден доклад, който отчете, че има необходимост от допълнителен напредък, добави Фюле.  Той заяви, че

докладите са средство за реформи,

а много от изразените от ЕК препоръки досега са насърчили предприетите от София и Букурещ положителни стъпки през последните пет години.

Често има нужда от дълбоки промени и не е реалистично да се очакват бързи резултати, уточни комисарят.

Той се позова на изследване на общественото мнение в двете страни, което показва, че мнозинството от българите и румънците отчитат важната роля на ЕС за преодоляването на проблемите в техните държави.

Общо 70% от тях настояват докладите да продължат до изравняването на стандартите с останалите страни от Общността, допълни Фюле.

Той критикува подхода на някои страни от ЕС да обвържат докладите с темата за разширяването на Шенген. ЕК не подкрепя този подход, посочи еврокомисарят.

Ще продължим да наблюдаваме отблизо процеса на реформите в България и Румъния, за да помогнем на двете страни да постигнат целите на механизма, заяви Фюле.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5603451

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *