Posted inБез категория

Йозефина Топали: Трябва да се поучим от опита на България по европроектите

Борисов_топалиПремиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Събранието на Република Албания Йозефина Топали, съобщиха от МС.

„Трябва да се поучим от опита на България по съставяне и работа по европроектите.” Това становище изрази председателят на Събранието на Република Албания Йозефина Топали, по време на среща с министър – председателя Бойко Борисов. По отношение на инфраструктурните проекти и особено изграждането на пътища г-жа Топали беше категорична, че „пътищата означават икономика и сближаване на държавите.”

„Пътищата означават на първо място политика”, каза г-н Борисов и допълни, че според него Балканският полуостров умишлено е държан без инфраструктура в продължение на години, защото, по думите му „това на практика разделя държавите. Инфраструктурните проекти ще осигурят свободно движение между страните, а от там и развитие на бизнеса”, подчерта премиерът и отправи апел към съвременните политици „да си вземат поука от това”.

На срещата министър – председателят запозна албанския гост с опита на страната ни при подготовката на проекти по европейски програми, договарянето и усвояването на средства от еврофондовете и даде за пример успешно-завършените проекти на софийското метро, изградената автомагистрала „Люлин” и почти завършения Дунав мост ІІ. Министър – председателят очерта някои от по-големите и значими инфраструктурни проекти, по които страната ни работи с евросредства, а именно: доизграждането на магистралите „Тракия”, „Марица”, „Струма” и „Хемус”, както и пътя до границата със Сърбия.

Близо 60% от това, което се инвестира в България в момента е с европейски средства, стана ясно по време на разговорите. Г-н Борисов съобщи, че под 2% е т.нар. „грешка” по европроектите за нашата страна, при 5% средно за Евросъюза. „България е единствената държава в ЕС, на която всички евросредства са изплатени от Брюксел и няма нито евро спряно финансиране по проект”, беше категоричен премиерът. По думите му в момента страната ни е с около 35% усвояемост на европейските средства и сме подписали договори за около 110%, до края на тази година.

В хода на разговорите българският правителствен ръководител още веднъж изрази подкрепата на страната ни към евроинтеграцията на Албания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *