Posted inБез категория

Светещата акула не изяжда жертвата си, а само си отхапва малко от нея

Бразилската светеща акула – не е от най-дружелюбните животни. Както и всяка друга акула, тя плува за да търсakulaи храна. Но за разлика от другите хищници, бразилските акули не убиват плячката си, а отхапват парче от нея и продължават.

Тези малки акули нападат дори и на едно от най-опасните морски създания – голямата бяла акула, която е по-голяма от тях около 10 пъти. Водолази са заснели голяма бяла акула с отличителен белег от ухапване – когато малките светещи акули захапват жертвата си, особената структура на челюстите им позволява да откъсват от тялото на жертвата полусферично късче плът. Формата на дупката, оставена в в жертвата, е като топка сладолед.

Известно е, че бразилски светещи акули хапят наред морските обитатели – в тяхната ловна програма влизат риба меч, китове, косатки и дори хора. Те не се интересуват кой е пред тях – опасен морски хищник или собствените им роднини.

Максимум тези акули достигат до 50 сантиметра дължина. Те живеят в тропическите и субтропическите води по целия свят. През деня те стоят в дълбочините, а през нощта могат да плуват на повърхността на водата. Един екземпляр от този вид е бил уловен на дълбочина 3000 метра.

Всъщност се оказва, че тези дребни хищници не са неуязвими. Учените открили такава акула в стомаха на голяма риба тон – както може да се види, тактиката им този път не се оправдала.