Posted inБез категория

В Атина спря общественият транспорт

В гръцката столица днес не работи метрото, градските електрички и трамваите заради   удължаване с още един ден на започналата в  четвъртък „24 часова“ стачка на транспортните работници.

Те протестират срещу въвеждането на единна скала на заплатите. Според синдикатите, мярката, въпреки че бе одобрена от Парламента, отменя „колективния трудов договор незаконно и с насилие“ и принуждава работниците да се борят за правата си.

Властите, от своя страна, казват, че на  транспортните оператори няма да предоставят изключение от общото правило.

Днес ще продължи и стачката, организирана от синдикатите на Hellenic Postbank, които се разгневиха на правителствения план за реорганизация на губещите банки, чиито „лоши“ активи трябва да бъдат ликвидирани, в резултат на което много служители ще бъдат уволнени.

Днес е планирана и  3-часова стачка на служителите в  държавните медии – телевизия ERT, парламентарния канал, няколко радиостанции, агенция  АМНА, а също и Генералния секретариат за информация, протестиращи срещу реформата на трудовите отношения и   недоволство от заплащането.

Така Гърция, която навеле в шестата година на социално-икономическата криза, и опитваща се  след приемане от парламента на съответното   законодателство да започне реформиране на неефективния държавен сектор на икономиката, отново потъва в  стачна вълна, отбелязват  западни медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *