Posted inБез категория

Върху Земята надвисва глобална аномалия

Аномалните студове, които напоследък зачестиха по цялата планета, не са свидетелство за  неверността на теорията за глобалното затопляне. Студът е само предвестник на бъдещото изменение на климата. Снеговалежите в Близкия изток, както и студът в Калифорния тази зима, са напълно възможни в условията на повишаващи се температури.

„При глобалното затопляне регионите на Земята, в които има студени зими, пак ще продължат да се сблъскват със студено време“ – казва климатологът  Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания. Заедно с това „с промяната на климата  аномалиите  в промяната на времето ще са все  повече и по-често, а обичайното време ще стане рядкост.“

Аномалният студ и сняг, според климатолози, се дължат на факта, че Земята се затопля, а топлият въздух съдържа повече влага, отколкото студения. В резултат на това при достатъчно ниски температури зимите в райони с топъл климат са придружени от обилен снеговалеж.

Като цяло  температура на планетата ще продължава да расте.

„На голяма част от повърхността на Земята температурата през това столетие ще нарасне значително. И ако ние продължаваме да се затопляме планетата чрез увеличаване на концентрацията на парникови газове с  изгарянето на изкопаеми горива, ще бъдем изправени пред сериозни отрицателни последици.“ – предупреди Ман.

„Ако по-широко се погледне върху това, което се случва, то е ясно, че ние виждаме общо затопляне и рязко увеличаване на температурни рекорди – каза климатологът, като се позова на пожарите, които в момента бушуват в Австралия, и с които се сблъскаха Съединените щати миналото лято. „Всичко това са симптоми на въздействието на изменението на климата върху нашите климатични условия“ – заключи той.

През ноември миналата година експерти на  Световната банка предупредиха, че в началото на XXII век глобалната температура може да се повиши с четири градуса по Целзий, в резултат на което планетата ще се промени до неузнаваемост.

Покачването на температурата, според Световната банка, ще доведе до намаляване на запасите от  хранителни стоки в световен мащаб, гибел на  екосистемите и биоразнообразието, повишаване на морското равнище. Освен това,  негативните ефекти от глобалното затопляне ще се превърне в голям проблем за най-бедните региони на планетата.

Преди до същото заключение стигнаха  американски учени – климатолози, които вярват, че глобалното затопляне ще се развива по най-лошия сценарий, и до края на този век средната температура може да се повиши с около 4,5 градуса. В резултат на покачването на морското равнище ще се увеличи  броят на природните бедствия – суша, бури и наводнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *