Posted inБез категория

Индонезия е на второ място след Китай по икономически ръст за 2012 г.

Темпът  на икономическия растеж на четвъртата по броя на население в света страна – Индонезия – миналата година е  достигнал 6,3%, съобщи националната информационна агенция Антара, позовавайки се на  министъра на финансите Agus Martowardojo.

„Очевидно, по икономически растеж Индонезия през 2012 г. е на второ място в света след Китай, изпреварвайки страни като Индия и Бразилия“, – каза той.

Въпреки това „страната на трите хиляди острова“ не успя да постигне целта на правителството за достигане през миналата година на растеж от 6,5%. Това се обяснява със  спада в търсенето на нейните  продукти през третото тримесечие от основния  търговски партньор на Индонезия – Китай.

Въпреки това, основният двигател на икономическия растеж в Индонезия е бързо развиващото се вътрешно потребление. През 2013 г. националната централна банка прогнозира растеж от 6,3 – 6,7%.

В момента Индонезия е на  16-то място в света по отношение на БВП, но според септемврийската  прогноза на консултантската компания  McKinsey & Company, към  2030 г.  БВП на Индонезия ще бъде 1.8 млрд., като ще изпревари Германия и Великобритания , превръщайки се в седмата по значение световна икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *