Posted inБез категория

Канадски учени доказват, че витамин D спира растежа на раковите клетки

Изследователи от Университета „МакГил“ са проучили молекулярната основа на механизма за предотвратяване на рак с витамин D, неговата активна форма неутрализира раковите клетки.

 Хората с висока концентрация на витамин D в кръвта живеят много по-дълго

Екип под ръководството на професорите от  Факултета по физиология Джон Уайт и Дейвид Голдсман са установили, че активната форма на витамин D, чрез различни механизми възпрепятства функционирането и работата на протеина сMYC.

Този протеин засилва клетъчното делене. Повишени нива от този протеин в тъканите са открити в повече от половината от случаите на рак. Тези резултати са  публикувани в Бюлетина на Националната академия на науките.

През последните няколко години се наблюдава значителен интерес към ролята на витамин D в подобряване на здравето и профилактика на заболяванията. Последните данни сочат пряка връзка между ниските нива на този витамин в тъканите и появата на различни форми на рак и сърдечно-съдови заболявания. Кандидатът на науките проф. Стивън Кричевски е открил интересна връзка:

„Открихме  дефицит на витамин D (по-малко от 20 нанограма на милилитър кръв) във всеки трети от участниците в нашето проучване. С това се свързва увеличението на смъртността сред възрастните хора до петдесет процента „- казва Кричевски.

„Резултатите от нашата работа позволяват да се предположи, че дефицитът от витамин D заслужава  голямо внимание от органите за общественото здраве, особено по отношение на по-възрастните хора.“

Независимо от факта, че витамин D може да бъде получен  от определени храни, и директно от слънцето през пролетта и лятото, неправилното хранене и рядко излагане на слънце, причиняват недостиг на витамина в различна степен в някои групи от населението.

Известно е, че витамин D участва в много физиологични процеси, а неговият дефицит е свързан с повишената честота на ракови заболявания. Особено очевидно тази връзка се проследява в  злокачествените заболявания на стомашно-чревния тракт, като, например, рак на дебелото черво, както и някои форми на левкемия.

Проф. Уайт казва: „Моята лаборатория е посветила  години на изучаването на поведението на молекулярните механизми на витамин D в раковите клетки, и по-специално неговата роля в предотвратяване на деленето на  тези клетки.

Открихме, че този витамин контролира както производството, така и дегенерацията на протеина сMYC. По-важното е, че ние установихме, че витамин D е пряко ангажиран с производството на MXD1 – естествен антагонист на сMYC, неутрализиращ функциите на последния „.

Членовете на екипа от учени нанасяли  витамин D върху кожата на мишки, в резултат на което се появил спад в нивото на сMYC и намаляване на неговата активност.

Освен това, при мишките  с недостатък на специфични рецептори за този витамин се наблюдавало високо ниво на сMYC в различни тъкани, включително кожата и   лигавицата на дебелото черво.

Тези резултати показват, че локалното приложение на витамин D може да бъде не по-малко ефективно при  профилактика на рака, отколкото поглъщането му.

Химиопрофилактика с витамин D  без странични ефекти

„Сравнение на резултатите показва способността на витамин D  да снижава функционалността на сMYC  и позволява да се предположи, че той е в състояние да забави прехода на клетките от предканцерозно състояние към  злокачествено; той е в състояние да контролира възпроизводството им.“

Според д-р Уайт, той и екипът му се надяват, че резултатите от изследванията им ще убедят хората да не пренебрегват приема на този витамин и ще допринесат за пълномащабни изпитания на редовния прием на витамин D химиопрофилактиката на рака.

По материали на http://preventdisease.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *