Posted inБез категория

Темповете на глобалното затопляне намаляват от 1998 г.

Данните, публикувани от  Световната метеорологична организация (СМО) при ООН  показват, че 2012 г. , вероятно, ще бъде деветата най-топла година на планетата след началото на наблюденията – но глобалното затопляне, което фактически е спряло около 1998 г., все още не е достигнало нивото от 1980 г. – началото на 1990-те години.

Резултатите на СМО отчитат средната стойност от три големи бази данни в областта на климата:
1) НАСА;

2) Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA);

3) Британската,  съставена съвместно с Метеорологичното бюро (Met Office) и Университета на Източна Англия.

През 2012 г. показателят за  годината засега възлиза на 14,45 ° C.

Официална позиция на изследователите на климата: глобалното затопляне, разбира се, продължава, а плоските участъци на графиките на температурите, наблюдавани през последните 14 години, или около тях- е само статистическа случайност, която е трябвало да се очаква при  опитите  да се измерват такива огромни и шумни сигнали като глобалните температури с такава прецизност.

(Глобалното затопляне от 1950 г. насам се оценява  с точност до половин градус, да се направи избор не е лесно, когато температурата се колебае нагоре и надолу с няколко градуса всеки ден, и още повече – за година).

Въпреки това, сега е възможно да се чуят някои признания дори от най-преданите привърженици на  твърдата линия, че може би, се случва нещо странно.

Д-р Питър Стот,   ръководител на отдела за мониторинг и контрол на климата, обявявайки  актуалните данни за 2012 година, каза:

„Ние разследваме защо повишаването на температурата на повърхността се е забавило през последните години, включително и това как промените в  топлината , съдържаща се в океана, и въздействието на частиците на атмосферното  замърсяване на въздуха може да повлияят на глобалния климат.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *